Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Carpe diem…του Δημήτρη Βαρβαρήγου



ΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
Ένα βιβλίο φιλοσοφικών στοχασμών που εξιδανικεύει τον αυθεντικό εαυτό, την αληθινή ζωή, την αγνή αγάπη και τις πηγαία ανιδιοτελείς συμπεριφορές ως Αντικείμενα αυτοελέγχου που ωθούν τον αναγνώστη στο να ανακαλύψει στοιχεία του ίδιου του εαυτού του και θα τον βοηθήσουν να εντρυφήσει σε θέματα αυτογνωσίας.

Ενδόμυχα
Αν ο εαυτός δημιουργείται από το πνεύμα,
είναι μοναδικό.
Αν το πνεύμα δημιουργείται από τον εαυτό,
είναι αριστούργημα.

Η ζωή έχει υφανθεί με το στημόνι του καλού και το υφάδι του κακού. 


Carpe diem
Άδραξε τη στιγμή, την κάθε στιγμή και ζήσε…

Στη ζωή, ο καθένας ζει και μια νέα προσωπική εμπειρία. Από κάθε εμπειρία σκληρή ή ευφρόσυνη αντλείται κάποιο καλό.
Ο θυμός, γι’ αυτό που κάποτε βίωσες και αγάπησες, είναι ανώφελος, σε χαμηλώνει σε κρατάει δεμένο.
Δεν υπάρχει μάταιο γεγονός.
Δεν υπάρχει ανώφελη μέρα.
Δεν υπάρχει ανώφελη δοκιμασία.
Δεν υπάρχει ανώφελη σχέση.
Δεν υπάρχει ανώφελη πράξη.
Όλα συμβαίνουν για κάποιο σκοπό. Διώξε από μέσα σου το θυμό, δείξε ευγνωμοσύνη για όσα γνώρισες, ένιωσες, δέχτηκες, εισέπραξες, ότι κι αν ήταν αυτά και για όσο διήρκησαν.
Όσο κι αν κάτι σε πλήγωσε· δεν ήταν αναίτιο… κάτι σου άφησε, κάτι κέρδισες.
Κάθε εμπειρία αφήνει πολλά, εκτίμησε τα θετικά της για να κερδίσεις τη γνώση πώς να εξελίσσεσαι με ανοχή και καλοσύνη, δίχως θυμό, οργή και αγανάκτηση του πληγωμένου εγωισμού σου.
Από τις εμπειρίες μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι… αισθανόμαστε πως να μην μένουμε ασάλευτοι, ζαλισμένοι στην εγωπάθεια, μα να χρησιμοποιούμε όσα ζήσαμε, νιώσαμε -αγάπη, στοργή, τρυφερότητα- σαν στήριγμα για να βαδίσουμε μπροστά περισσότερο ώριμοι και καλοσυνάτοι.
Είναι ανώφελη η καταφορά εναντίον σ’ εκείνον που κάποτε σ’ έκανε να νιώσεις την υπέρβαση.
Η ζωή είναι γενναιόδωρη… μοιάζει με τις ανοιξιάτικες θύελλες… ας μάθουμε να νιώθουμε τη βροχή κι όχι απλά να βρεχόμαστε.
Συνειδητά και δίχως ενδοιασμό ή φόβο θα απλώνεται το χέρι, η ματιά, ένας παρηγορητικός λόγος σε όποιον το ζητάει, σε όποιον το έχει ανάγκη.
Η ζωή είναι ένα θαύμα, ένα μεγάλο σχολείο γεμάτο εμπειρίες. Με στόχο να μεταμορφώνουν κάθε άνθρωπο σε μια εξελίσσιμη οντότητα, μέσα στην πραγματική, την απόλυτη απελευθέρωση από εσωτερικά εμπόδια, από τους ίδιους τους φόβους του. Ακόμη κι εκείνον του θανάτου.
Στη ζωή όλα αλλάζουν, όλα μεταβάλλονται ραγδαία, τίποτα δεν είναι δεδομένο, μόνιμο κι οριστικό. Μα, για να είναι γενναιόδωρη, χρειάζεται στόχους γενναιόδωρους, που επιτρέπουν στον άνθρωπο τη βελτίωση και την εξύψωση του.
Η ζωή έχει πολλά δώρα να προσφέρει. Όχι από τον υλικό κόσμο, -όπως συχνά νομίζουμε πως με αυτά θα ξεπεραστούν εμπόδια και προσκολλιόμαστε σε πράγματα κι ανθρώπους προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις και εσωτερικά κενά για να νιώσουμε ασφαλείς. 
Μπορείς να κατέχεις χωρίς να εξαρτιέσαι από το απόκτημα.
Μπορείς να αγαπάς χωρίς να εξαρτιέται η ύπαρξή σου από το αντικείμενο της αγάπης.
Δηλαδή, απ’ την αγάπη του άλλου, στην όποια μορφή της.
Μόνο με την εσωτερική εναρμόνιση υπάρχει ασφάλεια και αυτεξουσιότητα.
Ο καλύτερος φίλος είναι ο εαυτός σου. Αγάπησε τον και θα σου προσφέρει άπλετη εσωτερική ειρήνη, ελευθερία στη σκέψη, γαλήνη στην ψυχή και θα περάσεις μια όμορφη κι ευτυχισμένη ζωή.
Να βασίζεσαι στον εαυτό σου.

Το να ζεις είναι το πιο σπάνιο πράγμα.  Οι περισσότεροι άνθρωποι, απλά υπάρχουν.
Oscar Wilde




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου